Igår, idag – och i morgon!

Ronny Edin från Länsstyrelsen i Norrbotten har fram till nu varit länsstyrelsernas representant i Nationella Snöskoterrådet. Nu lämnar han den rollen och avslutade sitt engagemang i rådet med en liten återblick och en framtidsspaning när det gäller snöskotrar.

– Det har ju hänt massor inom det område som ligger oss så varmt om hjärtat. Tänk er år 1975 fanns det 11 000 skotrar i Sverige, nu säljs det nästan lika många varje år.

Ronny visade under Snöskoterforumet utvecklingen fram till idag både när det gäller antalet registrerade skotrar, men även allt som hänt utvecklingsmässigt när det gäller lösningar, design, motorer och annat. En spännande resa på en dryg kvart som framkallade många glada skratt och glada miner från deltagarna vid seminariet.

– Men vi har ju en annan spännande utveckling som gäller användningsområdena för skotrar. I ett tidigt skede var egentligen det mesta fokuserat till skotern som arbetsfordon, för att senare handla om familjeutflykter och långfärdsturer. Och idag blir alltfler kanske främst de yngre intresserade av bergsklättring och lössnöåkning. Det som är bra är att skotern är så mångsidig att den kan intressera fler och fler, tack vare att det idag finns så många olika typer av modeller.

Långfärder och lössnöåkning ökar

Enligt Ronny finns det en klar trend att långfärdsturerna är något som ökar, vilket också talar för att vi måste satsa mycket mer på att tillhandahålla bättre leder. Hur sedan finansieringen av detta ska ske är en annan fråga.

– Lössnöåkningen ökar även den och många reagerar negativt på detta, men egentligen tycker jag personligen inte det något större bekymmer, eftersom det faktiskt inte medför så mycket buller.

Ronny avslutade sin presentation med att visa en del youtube-klipp på framtidens skotrar eller åtminstone de visioner – conceptskotrar – som många tillverkare och innovatörer funder på just nu, och som vi kanske får se om några år.

– Men jag tror och hoppas att framtiden handlar om tystare skotrar och gärna eldriva sådana, avslutade Ronny.

Ronny tackades för sina engagerande insatser i Snöskoterrådet med en lång, rungande applåd.

pdfSnöskoterns-utveckling