Tre snabba frågor till Martin Borg, en av grundarna till skoterinitiativet ”Friåkare – på riktigt!” Han har lång bakgrund inom skotersporten och är utbildad lavintekniker i Kanada.

Vad är ”Friåkare – på riktigt!”?
Det är ett initiativ inifrån skotersporten. Vårt främsta syfte är att arbeta för en positiv kulturell förändring inom sporten genom att sprida kunskap och premiera utövare som visar respekt och agerar som bra ambassadörer för sporten.

Varför skapade ni initiativet?
Vi som står bakom initiativet reagerade på flera av de dominerande värderingarna bland friåkare i Sverige. Att ha kunskap, t.ex. om lavinsäkerhet har historiskt sett inte varit coolt. Jag har utbildat fler friåkare i lavinsäkerhet i en enda norsk kommun än totalt i alla kommuner i Sverige. För att skapa förändring i Sverige arbetar vi med tre ledord: respekt, kunskap och attityd.

Hur når ni fram?
Vi jobbar framför allt via sociala medier och flera av de mest namnkunniga friåkarna står bakom initiativet. I vår Youtube-serie med korta friåkningsfilmer är bland annat Ella Snäll, Kalle KJ Johansson, Emil Ahrling och Mathias Blind med. Vi vill visa att det går att göra smarta val och ändå vara en radikal friåkare.