Pressmeddelande 16 april 2025

Den varma våren med osäkra sjöisar kräver eftertanke vid snöskoterkörning i påsk

Inför påskhelgen i norra Sverige där det fortsatt finns snö väntas många snöskoteråkare ge sig ut på turer i fjäll, skog och på sjöisar. På grund av den sena påsken och den i övrigt milda vintern är isförhållandena ovanligt osäkra på många platser. En ny enkätundersökning från Nationella Snöskoterrådet visar att en av fem snöskoterförare har varit med om en incident där isen brustit eller varit nära att brista. Endast en av fyra brukar ha med sig isdubbar. Merparten av de drunkningsrelaterade dödsolyckorna med snöskoter de senaste tio åren har inträffat under slutet av vårvintern.

– Inför påsken går vi ut med en särskild uppmaning om försiktighet vid snöskoterkörning på isbelagda sjöar och vattendrag. Vintern har varit ovanligt mild i många delar av fjällkedjan och eftersom påskhelgen dessutom är sen, kan isen vara betydligt svagare och mer förrädisk än normalt. Isens bärighet kan dessutom snabbt försämras i samband med varma temperaturer under vårvintern.

Vi uppmanar alla som ska köra snöskoter i påsk att söka aktuell information om isläget, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.
Att köra snöskoter på isbelagda vatten innebär att man ofta inte uppfattar varningssignaler från isen på samma sätt som en skidåkare, eftersom högt motorljud och hög hastighet kan dölja dessa tecken.

Under januari och februari 2025 genomförde Nationella Snöskoterrådet en nationell enkätundersökning där ca 1400 snöskoterägare bidrog med svar. Bland annat ställdes frågor om körning på is. Resultaten visar att var femte respondent har varit med om att isen har brustit eller varit nära att brista.
Endast var fjärde snöskoterägare har med sig säkerhetsutrustning, till exempel isdubbar, för att kunna ta sig upp på säker is om olyckan skulle vara framme. Fyra av tio hör sig för om isläget med sakkunniga innan de ger sig ut. Tre av fyra uppger att de bara kör på is de känner väl och är säkra på är tillräckligt stark. Endast ett fåtal respondenter uppger att de aldrig kör på isbelagt vatten.

– Det krävs både kunskap och respekt vid snöskoterkörning på is. Under påsken besöker många snöskoterförare fjällen, och många av dem saknar nödvändiga kunskaper om isförhållandena i de områden där de planerar att köra. Det kan innebära en stor risk för drunkningsolyckor i det läge vi nu befinner oss i, säger Per-Olov Wikberg

Några saker att tänka på vid snöskoteråkning på isbelagt vatten:

• Ta reda på isläget innan du åker ut. Fråga lokala fjällsäkerhetskommittéer, turistbyråer, skoteruthyrare, fältpersonal vid Länsstyrelsen eller fjällräddningen.

• Var uppmärksam på områden där isen kan vara extra försvagad. Isen är ofta svagare vid sjöars utlopp och inlopp, på vattendrag och på reglerade sjöar. Den kan också vara svag vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

• Kör endast på kända eller skyltade leder. Lämna aldrig leden om du inte är helt säker på isens bärighet.

• Ha alltid med räddningsutrustning. Isdubbar, kastlina och flytoverall kan vara viktiga livräddande verktyg om olyckan är framme.

• Kör aldrig ensam. Om ni färdas i grupp – håll avstånd så att inte alla går igenom isen vid en olycka.

• Lita aldrig blint på tidigare erfarenheter. Varje is är unik – det som var tryggt förra veckan kan vara livsfarligt i dag.

Om undersökningen: en webbaserad enkätundersökning genomfördes 15 januari – 22 februari 2025. Initiativtagare var Nationella Snöskoterrådet. Sammanlagt besvarades enkäten av 1379 snöskoterägare.
I ett första steg gjordes ett urval av 90 000 snöskoterägare mellan 18-80 år från Transportstyrelsens vägtrafikregister. Från detta genomfördes ett obundet slumpmässigt urval med 7450 snöskoterägare
som inbjöds att delta i undersökningen. Läs mer om enkäten på https://snoskoterradet.se/enkat2025/

För mer information kontakta:
Per-Olov Wikberg, samordnare Nationella Snöskoterrådet
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 10 53
Mobil: 076-115 16 79