Pressmeddelande 16 mars 2018 Färre omkommer i snöskoterolyckor

Snöskotern har varit ett olycksdrabbat färdmedel under de drygt fyrtio år den blivit ett allt populärare rekreationsfordon. Mellan 1973 och 2017 omkom 350 snöskoterförare. Toppen nåddes 2007/2008 då 18 snöskoterförare omkom. Under de senaste tio åren har en förändring skett och säsongen 2016/2017 omkom åtta snöskoterförare. Det visar statistik som idag presenteras i rapporten 10 år med Nationella Snöskoterrådet.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vi har nu funnits i tio år och bidragit till att bryta en dyster utveckling. Det finns flera orsaker förändringen. Snöskotrarna blir allt bättre, fler förare skaffar förarbevis, kunskapsnivåerna blir bättre och attityderna till alkohol tuffare. Det är alla sakfrågor som vi arbetar med, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Nationella Snöskoterrådet bildades 2007 som ett samverkansorgan mellan de centrala aktörerna i Snöskotersverige. Bakgrunden var bland annat de många allvarliga snöskoterolyckor som inträffade i början av 2000-talet.

Redan från början utvecklades den vision som sedan dess har varit vägledande: snöskotertrafiken bedrivs utan att människor, djur, miljö och egendom skadas eller störs.

– Nationella Snöskoterrådet har idag en etablerad ställning i Snöskotersverige och utgör en ofta efterfrågad röst. En orsak är det aktiva kommunikationsarbete som vi bedriver och ett verktyg är de enkätstudier som vi regelbundet genomför med snöskoterförare, säger Per-Olov Wikberg.

Bland resultaten i den senaste enkätstudien, som besvarades av 1657 snöskoterförare, märks en allt striktare attityd till alkohol och snöskoteråkning. En tidigare studie från Umeå universitet visar att hälften av de omkomna varit kraftigt berusade. Numera tar fler än nio av tio snöskoterförare avstånd från alkohol i samband med snöskoterkörning.

Ett annat fokusområde är snöskoterrelaterad kunskap där många snöskoterförare själva säger att de brister. Nationella Snöskoterrådet och dess medlemsorganisationer arbetar intensivt med kunskapshöjande åtgärder, bland annat genom att vara involverade i förarbevisutbildningar och genom webbaserade kunskapstest.

En skrift har också tagits fram som sammanfattar Nationella Snöskoterrådets tio första år, bakgrunden till bildandet och arbetet framåt. Skriften finns tillgänglig via följande länk. Där finns även ytterligare information om olycksstatistiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Nationella Snöskoterrådet

Nationella snöskoterrådet bildades 2007 och idag ingår följande organisationer: Sveriges Kommuner och Landsting (representerar Sveriges kommuner), Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Länsstyrelsen Norrbotten (representerar Sveriges länsstyrelser), Naturvårdsverket, Rikspolisstyrelsen, Sametinget, Sveriges Snöskoteråkares Centralorganisation (SSCO), Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED), Trafikverket och Transportstyrelsen.

 

För mer information kontakta:

Per-Olov Wikberg, samordnare Nationella Snöskoterrådet
E-post: per-olov.wikberg@naturvardsverket.se
Mobil: 076-115 16 79

 

Jan Lindgren, Trafikverkets representant i Nationella Snöskoterrådet
jan.lindgren@trafikverket.se
Mobil: 070-361 21 97