En film om laviner och snöskoter

15 Minuter – En film om snöskoter och laviner from Mikael Berntsson on Vimeo.

Efter 15 minuter sjunker chansen att överleva under snön dramatiskt!

Att rädda liv på fjället handlar först och främst om kunskapen att undvika farliga situationer. Om olyckan ändå är framme krävs utrustning och kunskap om hur du använder den. Utbilda dig!

Tanken med filmen som Micke Berntsson, Åtgård Media, har gjort på uppdrag av Nationella Snöskoterrådet och Fjällsäkerhetsrådet, är att visa riskerna med laviner vid skoterkörning i fjällmiljö och att inspirera till att få dig som kör snöskoter att söka utbildning om skoterkörning i fjällmiljö. Filmen är fri att titta på för alla och kommer bland annat att användas som undervisningsmaterial i förarbevisutbildningar.

I filmen får man se häftig skoteråkning i djup snö i Sverige och Kanada, och bilder från riktiga lavinolyckor. Man får också höra vittnesskildringar som ger en känsla av hur det är att hamna i en lavin.

Om du tänker köra skoter i brant terräng – skaffa rätt utrustning och rätt kompisar och lär dig använda utrustningen! När olyckan är framme har man inte mycket tid på sig – redan efter 15 minuter minskar chansen att överleva drastiskt! Den som hamnar i en lavin kan vara du själv eller din bästa kompis!

Tipsa andra om var de kan se filmen!