Spännande svensk nykomling

IMG_0725Den rönte ett mycket stort intresse, när den visades upp på Snöskoterforumet. Vi pratar om SnoWolwerine, den spännande svenska nykomlingen på snöskotermarknaden.

Anders Sterner, en av männen bakom det nya skoterkonceptet, berättade att det idag säljs ungefär 7 000 nya snöskotrar per år i vårt land.

– Branschen omsätter ungefär 16 miljarder, lägg till detta en eftermarknad på cirka 30 miljarder. Och det är bara fyra tillverkare som delar på detta. Nu tänker vi bli den femte.

SnoWolverine betyder snöjärv. Anders berättade om varför man valde just detta namn:

– Det står om snöjärven i Wikipedia och andra uppslagsverk att det är ett smidigt djur som alltid slår lodjuret. Och Lynx betyder ju lodjur, sa Anders och log.

Anders berättade också att den första prototypen blev klar 2005 och snöskotern introducerades 2007, då industrialiseringen av maskinen startade i Sveg. Att utveckla och ta fram en ny skoter bedömer Anders tar cirka fem år.

– Egentligen liknar vår skapelse inget annat på marknaden, den har en mängd funktioner och tekniska lösningar som ingen annan snöskoter har. Den innefattar bland annat elva patent. Vi har också satsat på en helt egen motorteknologi i vår skoter.

Hur ser då målgruppen ut?

– Det är ju en skoter i sportklassen och vi tror att den främst kommer att attrahera män i åldern mellan 30 och 55 år. Vårt mål är att på sikt ta ungefär 10% av den marknaden.

När det gäller totalmarknaden i Sverige som för närvarande beräknas uppgå till ca 7 000 snöskotrar årligen tror Anders att det finns ett litet uppdämt behov av att köpa ny skoter. Om några år torde därför den svenska marknaden att nå upp till cirka 10 000 snöskotrar årligen. En annan anledning till en större efterfrågan är att han ser en tendens till att marknaden växer rent geografiskt. Och sett till befolkningsmängden är Sverige faktiskt den snöskotertätaste marknaden i världen.

Hos SnoWolverine tror man stenhårt på att framtiden stavas fyrtaktare.

– Ja, det är ingen tvekan om att fyrtaktarna har framtiden för sig, inte minst ur miljösynpunkt.

På frågan om hur många maskiner man sålt svarade Anders att det i år hittills sålts sex skotrar och att man budgeterat med att sälja 100 stycken SnoWolverine under nästkommande år.

Priset på den nya skapelsen är 195 000 kr, vilket kanske kan tyckas rätt högt.

– Men då ska ni inte glömma bort att ni får en potent 4-takts 120-hästare med en mycket hög utrustningsnivå, avslutade Anders Sterner.

Och ska man tolka intresset för skotern i den efterkommande kaffepausen, så fanns det nog redan på Skoterforumet en del hugade spekulanter med stor börs.